WAARDANWEL – Wat als we zouden vertellen waar afval wel thuishoort?

Opiniestuk door Wendy Francken, directeur van kenniscentrum waterbeheer VLARIO & president European Water Association

Er belandt nog steeds massaal veel afval in onze riolen dat daar niet thuishoort. De meest hardnekkige rioolverstoorders zijn peuken, verfresten, kakzakjes, frituurolie en vochtige doekjes. Vlamingen zijn krakken in sorteren. We vinden het heel normaal dat afval in verschillende sorteerbakken gaat – en dat doen we goed. Als het over de rioolput, de gootsteen of het toilet gaat, is er nog veel werk aan de winkel. Een peuk? Die gooien veel rokers op automatische piloot in de straatkolk. Frituurolie? Dat gieten heel wat Vlamingen nog altijd door de gootsteen. Vochtige doekjes? Die gaan in heel wat woningen vrolijk mee de WC in. De spaghettisaus van vorige week? Ook die wordt vaker doorgespoeld dan dat ze in de groenbak belandt.

Omdat mensen niet luisteren naar het verwijtende vingertje maar wel openstaan voor nieuwe inzichten, ziet u de aankomende weken WAARDANWEL verschijnen op sociale media en in het straatbeeld. Via affichage en sociale media komt de Vlaming te weten in welke reststroom de hardnekkige rioolverstoorders wel thuishoren: bij het restvuil, het containerpark of het ophaalpunt. WAARDANWEL is een gezamenlijk initiatief van Aquafin, AquaFlanders, de Vlaamse Milieumaatschappij en VLARIO. Allemaal actief rond regen- en afvalwater en milieu ,en allemaal even stellig: deze campagne is echt hard nodig. Dat blijkt uit cijfers waar je het ongemakkelijk warm van krijgt.

Ongeveer driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat en belandt in het milieu. Die peuken bevatten veel schadelijke stoffen die tot 500 liter grondwater kunnen vervuilen en die schadelijk zijn voor het waterleven. En het duurt tot wel 15 jaar voor een peuk in de natuur afgebroken is. Als u dat weet, dan snapt u meteen waarom die niet in de riool hoort. Vochtige doekjes zijn de grootste oorzaak van verstopte riolen in Vlaanderen. U mag ze gerust centenvreters noemen: tot 80 procent van de dichtgeslibde leidingen is er rechtstreeks aan te wijten. De kosten van het vrijmaken van verstopte leidingen thuis zijn gigantisch: die worden ingeschat op enkele miljoenen euro’s per jaar. Bij verstoppingen thuis begint de meter te lopen bij 150 euro. Da’s letterlijk veel weggegooid geld dat u liever aan iets anders had gegeven. Verstoppingen kosten ook een hele slok aan de gemeenschap: het vrijmaken van riolen door verstopping kost de rioolbeheerders in Vlaanderen elk jaar minimaal 2,5 miljoen euro per jaar. Geld dat hard nodig is om ons rioolnetwerk goed te onderhouden – om maar één dringend alternatief te noemen.

Lang verhaal kort: WAARDANWEL is hard nodig en is bedoeld om met uw hulp de riool en straatkolken weer proper te krijgen. Het vrijhouden van die straatkolken is vandaag trouwens van groot belang, want we krijgen steeds meer te maken met heftige en aaneengesloten regenbuien. Regenbuien waarbij er meer dan 80 liter regen per vierkante meter valt, komen steeds vaker voor. Om het risico op wateroverlast te verkleinen, hebben we riolen en rioolkolken in uitstekende conditie nodig. Maar daar stopt het niet. Er is ook nog een andere reden waarom afval niet in het riool hoort. Bij gescheiden riolering voeren straatkolken alleen regenwater af en is de buis niet aangesloten op een rioolwaterzuiveringsstation. Wat via die kolken de riool ingaat, belandt samen met het regenwater in beken en rivieren en uiteindelijk in ons grondwater.

Om al die redenen is een WAARDANWEL-poster of post zo meteen uw aandacht waard. Als u meehelpt om de hoeveelheid afval in de regen- en afvalwaterafvoer drastisch te verminderen, dan hebben we samen mooie stappen gezet.

 

www.waardanwel.be

Posters